To Σάββατο του Λαζάρου είναι έθιμο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας οι νοικοκυρές να φτιάχνουν "Λαζαράκια", δηλαδή σταφιδοψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου με σταυρωμένα χέρια, όπως ήταν δηλαδή ο Λάζαρος όταν τον βρήκε ο Χριστός.

Μια παραλλαγή του εθίμου αυτού στην Κω, θέλει τις αρραβωνιασμένες κοπέλες να φτιάχνουν λαζαράκια, σε πιο μεγάλο όμως μέγεθος, σχεδόν μικρού παιδιού, να τα γεμίζουν με ξηρούς καρπούς και φρούτα και να τα στέλνουν στους μελλοντικούς τους συζύγους!

Πολλές νοικοκυρές τα γεμίζουν με αλεσμένα καρύδια, αμύγδαλα, σύκα, σταφίδες, μέλι, προσθέτουν πολλά μυρωδικά και τα παιδιά ξετρελλαίνονται να τα τρώνε ζεστά.

 

 

Για να φτιάξουμε Λαζαράκια θα χρειαστούμε:

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό ή 700 γρ. σκληρό και 300 γρ. μαλακό
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1+1/2 φλ. σταφίδες ξανθές
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 4 κ. γλυκού κανέλα
  • 1 φλ. γάλα χλιαρό
  • 1 κ. γλυκού αλάτι
  • χλιαρό νερό (για το προζύμι)
  • γαρύφαλλα ολόκληρα για τα μάτια!

Φτιάχνουμε το προζύμι: Σε 1 φλ. χλιαρό νερό διαλύουμε την μαγιά και προσθέτουμε αλεύρι ώστε να γίνει ένας πηχτός χυλός. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 12 ώρες.

Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, την ζάχαρη και την κανέλα. Κάνουμε μία τρύπα στη μέση και βάζουμε το προζύμι, το ελαιόλαδο, το χλιαρό γάλα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε παίρνοντας λίγο-λίγο αλεύρι από γύρω. Προσθέτουμε τις σταφίδες και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη απαλή!

Φτιάχνουμε τα λαζαράκια (ανθρωπάκια) βάζοντας τα γαρύφαλλα για μάτια και μύτη και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε αντικολλητικό χαρτί για 1 ώρα.

Ψήνουμε στους 190°c πάνω κάτω αντίσταση για 20' το πολύ. Ο χρόνος ψησίματος ίσως διαφέρει (ανάλογα το μέγεθός τους), μόλις ροδίσουν είναι έτοιμα (προσοχή να μη καούν).

Αν χρειαστεί περισσότερο υγρό στο ζύμωμα προσθέτουμε γάλα και όχι νερό.

Κύλιση στην Αρχή